Siguranţa în străinătate
Pentru a vă bucura de o călătorie plăcută, fără probleme, este important să respectaţi normele de bază de siguranţă în timpul deplasărilor în străinătate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă:
1. Verificaţi situaţia actuală a ţării în care doriţi să călătoriţi
Când planificaţi o călătorie în străinătate trebuie să aveţi în vedere, înainte de rezervarea biletelor de avion sau a pachetului de vacanţă, verificarea situaţiei politice a ţării, dar şi condiţiile meteorologice. Asiguraţi-vă că ţara în care doriţi să călătoriţi nu este supusă unor ameninţări, de la dezastre naturale, cum ar fi uragane, inundaţii, până la situaţii politice instabile, cum ar fi revolte, demonstraţii şi greve.
Pentru a vedea situaţia actuală a ţării în care doriţi să călătoriţi, vizitaţi site-ul Ministerului de Externe. Aici sunt prezentate toate informaţiile relevante cu privire la posibile ameninţări existente în fiecare ţară.
2. Verificaţi documentele de intrare
Verificaţi data de expirare a actelor de identitate şi documentele necesare pentru intrarea în ţara respectivă. Consultaţi lista ţărilor pentru care aveţi nevoie de viză sau vizitaţi site-ul MAE.
3. Verificaţi adresele ambasadelor şi consulatelor
În timpul vizitei în străinătate este posibil să fie nevoie să apelaţi la serviciile consulatului român. Prin urmare, înainte de a pleca în străinătate notaţi-vă adresele misiunilor diplomatice române din ţara respectivă. Lista actuală a ambasadelor române o găsiţi pe site-ul MAE.
4. Asigurare de călătorie şi CEASS
Achiziţionarea unei asigurări de călătorie este cel mai bun mod de a vă proteja împotriva evenimentelor neplăcute ce pot apărea în timpul călătoriei: boli, accidente sau ale evenimente neplăcute. O altă metodă de a vă proteja este cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Reţineţi totuşi că, deşi este foarte util, acesta nu acoperă în întregime costurile asociate tratamentelor medicale din străinătate. Pentru a obţine acest card trebuie să faceţi o cerere la Casa Asigurărilor Sociale (CAS). Cardul este valabil 6 luni. Aceasta oferă dreptul de a utiliza serviciile publice de sănătate în Uniunea Europeană, dar nu acoperă costurile vizitelor de specialitate sau de transport medical.
5. Informaţi o persoană de încredere care este itinerarul dumneavoastră şi, dacă este posibil, transmiteţi adresa sau numărul de telefon unde puteţi fi găsit.
6. Vaccinul
Dacă mergeţi în vacanţă, în special la tropice, trebuie să vă vaccinaţi împotriva bolilor infecţioase. Majoritatea vaccinurilor nu sunt obligatorii, însă trebuie să vă protejaţi pentru a nu vă strica călătoria. Mergeţi la medic din timp - de preferat, cu 8 săptămâni înainte de plecare.
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne lăsați un mesaj în secțiunea de contact de pe site. Solicitarea dvs. va fi tratată cu prioritate și vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil