Meniu

Ce trebuie să ştiţi despre malarie şi febra denge

Ce trebuie să ştiţi despre malarie şi febra denge

Malaria
Malaria este o boală gravă şi de multe ori fatală, de aceea înainte de a merge în vacanţă la tropice trebuie să verificaţi dacă în ţara în care doriţi să călătoriţi există riscul de infectare şi ce măsuri preventive trebuie luate. Cele patru tipuri de malarie care există sunt transmise prin înţepăturile de ţânţari. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat 109 de ţări în care există riscul de infectare cu această boală în Asia de Sud-Est, Africa, America Centrală şi de Sud (zona tropicală).

În România au fost înregistrate 30 de cazuri de malarie importante în 2011, iar în anul 2014 aproximativ 15 cazuri. 

Simptomele malariei
Simptomele sunt similare cu cele ale gripei - temperatură înaltă, dureri musculare, frisoane, transpiraţii, greaţă şi vărsături, în unele cazuri. Dacă suferiţi de unul dintre aceste simptome la scurt timp de la revenirea dintr-o ţară tropicală, consultaţi de urgenţă medicul!

Cum preveniţi malaria?
Până în prezent, nu a fost descoperit niciun vaccin pentru malarie, iar singurele metode de vă feri de boală este prin respectarea normelor de prevenţie: vaccinul antimalaric şi protejarea de înţepăturile ţânţarilor.

Antimalarice
Orice persoană care călătoreşte în ţările tropicale unde există risc ridicat de infectare cu malarie trebuie să consulte în prealabil un medic pentru a primi toate informaţiile necesare privind medicamentele antimalarice corespunzătoare ţării în care va călători. Alegerea unui medicament sau a unei asocieri de medicamente depinde de scopul urmărit: tratarea sau prevenirea bolii. Această alegere depinde de ţara în care persoana a fost infectată, respectiv ţara în care persoana respectivă va călători. Administrarea antipaludicelor se face pe cale orală. În funcţie de produs există contraindicaţii şi efecte nedorite. Medochina şi halofantrina sunt contraindicate în timpul sarcinii. Utilizarea medicamentelor nu oferă protecţie 100% împotriva bolii, însă reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire.

Cum să vă protejaţi de ţânţari?
În plus faţă de utilizarea medicamentelor împotriva malariei trebui să luaţi şi alte măsuri de precauţie pentru a evita înţepăturile de ţânţari, cum ar fi:

  • folosiţi întotdeauna soluţii de protecţie împotriva ţânţarilor pe părţile expuse ale corpului;
  • îmbrăcaţi-vă adecvat (cu mâneci lungi, pantaloni, şosete groase), în special seara şi în timpul călătoriilor în junglă;
  • folosiţi sprayuri şi creme pentru a vă proteja de ţânţari - căutaţi în farmacii;
  • dormiţi sub plase de ţânţari pulverizate cu spray de ţânţari;
  • alegeţi un loc sigur în care să vă cazaţi, cu aer condiţionat sau cu plase la uşi şi la ferestre;
  • evitaţi să călătoriţi în ţări exotice în anotimpul ploios. Umezeala contribuie la înmulţirea şi proliferarea ţânţarilor.

Febra Dengue
Febra Dengue este o boală transmisa prin înţepăturile de  ţânţari şi este cel mai des întâlnită în Asia de Sud, Africa, America Centrală şi de Sud (zonele tropicale).

Simptomele febrei dengue
Simptomele se manifestă prin febră mare, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, erupţii cutanate şi vărsături. Din păcate, până în prezent nu a fost descoperit niciun vaccin şi nu există nici medicamente care să prevină boala. Singura măsură de precauţie constă în protecţia faţă de înţepăturile de ţânţari - a se vedea mai sus.

Atenţie! Nu utilizaţi aspirina! 

Înainte de a pleca într-o călătorie la tropice, achiziţionaţi o poliţă de asigurare. Aceasta va acoperi costurile tratamentului medical în străinătate.

Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne lăsați un mesaj în secțiunea de contact de pe site. Solicitarea dvs. va fi tratată cu prioritate și vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil.

Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.md.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!